Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Nazipoliti på Kongsvinger

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 04/28/2009

Kongsvinger festningNy forskning viser at unge menn som dro til Kongsvinger for å gå ordenspolitiskole ble trent opp av tyskere til å kjempe på Østfronten.

Politimenn som gikk på ordenspolitiskolen på Kongsvinger under 2. verdenskrig ble opplært til å bli drapsmaskiner.

NRK Hedmark og Oppland 28.04 2009.

Deretter ble de sendt til Østfronten i Hitlers tjeneste.

Ny forskning avslører dette og hva som skjedde på ordenspolitiskolen på Kongsvinger under 2. verdenskrig.

«Undervisningen på Kongsvinger var i hovedssak militær for å kunne drive krigføring i den nye rasekrigen mot fiendene både her hjemme og ute ved froten. I tillegg var det ideologisk skolering hvor de ble inpodet i det nye SS-tankemønsteret som skulle dominere politiet.»

Terje Emberland

Det forteller Terje Emberland, en av historikerne som har dykka ned i en del av krigshistorien som til nå har vært lite omtalt, nemlig politiutdanninga ved Kongsvinger festning.

Skjønte noe var galt

Hit kom unge menn fra rundt i landet som ville bli politi. En av dem var Nils Høygård fra Skreia på Toten.

«Vi skjønte at det måtte være noe galt for det var så mye innblanding av tyskere der og de var jo reine skjære soldater og slett ikke politimenn.»

Nils Høygård

Naxipoliti (Foto: Øivind Holt)

Norsk og tysk ordenspoliti under krigen.

Samle en elite

I følge Emberland var det mange som Høygård, som ikke visste at det som venta dem i Kongsvinger var nazipropaganda, knallhard millitærtrening og forsøk på verving til noen av de mest brutale kompaniene, som drev med rein utrydding av jøder og motstandsfolk i Øst-Europa.

– Så mange som mulig skulle sendes til fronten, så disse erfaringene skulle hardne dem og gjøre dem beredt til å bruke brutale midler i Norge. Man skulle gjennom dette sile ut en elite, sier Emberland.

Tjenestegjorde på Østfronten

Bak det hele sto Jonas Lie, som var politiminister og ifølge historikerne visste veldig godt hva disse politienhetene ville kunne brukes til.

Sammen med nordmennene var det tyske politifolk som var stasjonert på Kongsvinger i perioder, som seinere tjenestegjorde i de brutale Einzatz-gruppene på Østfronten.

Drapsmaskiner

Nazipoliti Kongsvinger (Foto: Øivind Holt)Norsk og tysk ordenspoliti under krigen.

«De drev systematisk massemord, de enhetene som kom tilbake til Kongsvinger er blandt verdens verste massemordere og hadde i snitt drept 300 mennesker hver»

Terje Emberland

Toppen av et isfjell

Terje Emberland mener de opplysningene om politiutdanninga gjør at vi må begynne å se på politiets rolle under krigen på en ny måte.

– Det har vært mye debatt rundt politiets rolle i arrestasjon og deportasjon av norske jøder, men dette er bare toppen av et isfjell. Her er samarbeidet mye mer omfattende og enkeltpersoner i politiet begikk ugjerninger, sier Emberland.

Advertisements

2 kommentar to “Nazipoliti på Kongsvinger”

 1. Hej och grattis till utnämningen till en av Norges bästa genealogisajter. Grattis också till alla de andra på listan.
  Min blogg finns med bland Sveriges 25 bästa. Jag har lagt in en länk till din sida på min blogg. Jag skulle bli glad om du länkar tillbaka.
  Du kan hitta Sveriges bästa sidor på MyHeritage
  Min blogg heter Släktforskning för noviser
  Jag bevakar alla Norska och Svenska bloggar om genealogi på en särskild TWINGLY-kanal och har dessutom en grupp på Facebook om genealogi om du är intresserad.
  Mvh
  Jan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: