Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Hekser og svartekunst ut på nett

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 03/30/2009

Kirsten Greffeigh ble stilt for retten i 1624 for hekseri. Hun ble henrettet.

Norge har som første land i verden fått en komplett digital oversikt over rettsdokumentene i landets hekseprosesser.

Aftenposten 30.03 2009

Hugg høyre pekefinger av en død person. Bruk den til å trekke en sirkel rundt huset ditt. Da vil innbruddstyven bli stående bom fast, og ikke kunne røre seg før du selv gir ham lov.

Dette og en lang rekke andre magiske tips og råd står å lese i norske svartebøker, som nå er gjort tilgjengelig på nett.

Her får du også vite hvordan du kan gjøre deg usynlig i 24 timer: Man kler seg naken på en kirkegård og graver tre torsdagskvelder mellom kl ni og midnatt. Fra en grav tar man en ansiktsduk (en del av likkledet) og legger det over sitt eget hode. Skal den dødes ansiktsduk fungere, må man «være blottet for andre klæder naar den bruges».

Verdens største trolldomsbase på nett

Norge har som første land i verden fått en komplett digital oversikt over alle rettsdokumentene i landets hekse- og trolldomsaker, skriver forskning.no.

307 mennesker ble henrettet for hekseri mellom 1570-årene og 1695. I basen beskrives rettergangene fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet.

Her møter du Kirsten Greffeigh (vannprøve og henrettelse), Marit Kristensdatter (vannprøve og henrettelse), Rasmus Sælles mor (trolldomsbeskyldningen viste seg å være falsk), klokkeren i Fjellberg (har sett spøkelse, slippes etter formaning om ikke å snakke til almuen om det) og flere hundre andre. Du kan avgrense søket både geografisk og i tid – eller søke direkte på tiltaltes navn.

Tro og verdensbilde

– Materialet er interessant fordi det også handler om verdensbilder, folkemedisin, trosforestillinger og alt det man gjorde for å beskytte seg i hverdagen i et samfunn som ikke var noe sosialdemokratisk velferdsparadis, sier fagansvarlig Henning Laugerud til forskning.no.

Fra høsten vil Universitetet i Tromsø ha et innføringskurs i de europeiske trolldomsprosessene. Kurset er del av bachelorgraden i historie. Den nye databasen vil da være i bruk for fullt.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: