Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Anstaltgutten som ble redaktør

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 03/26/2009

Han ble født på en arbeidsanstalt, var aktiv i arbeiderbevegelsen, avholdsmann, ble redaktør i Glåmdalen, og endte som vaktmester. Waldemar Carlsen var en allsidig mann.

Glåmdalen 26.03 2009.

I kveld kan du høre mer om mannen. Lars Ovlien holder foredrag basert på sitt arbeid med å skrive Glåmdalens jubileumsbok. Waldemar
Carlsen er en av dem som han virkelig har fattet interesse for.
– Han var en veldig spennende fyr, født på en arbeidsanstalt i Kristiania i 1880, oppvokst under trange kår på Oslo Øst, og var en aktiv skikkelse i arbeiderbevegelsen i de dramatiske tiårene rett etter århundreskiftet, sier Ovlien.
I 1910 søkte han og fikk jobben som redaktør for avisa Solungen. I 1913 reiste han til Narvik og ble redaktør i Fremover, før han i 1916 tok jobben som redaktør i Glommendalens Social-Demokrat, det som ble Kongsvinger Arbeiderblad og etter hvert Glåmdalen. Carlsen markerte seg med sin skarpe penn og klare holdninger – langt til venstre i politikken.
I 1925 gikk Carlsen av som redaktør – da hadde ikke avisa maktet å betale ham lønn på flere år, og han hadde 3000 kroner utestående.
– Han ble skviset ut av redaktørjobben, og tok seg vaktmesterjobb på Vinger folkeskole. Boligen lå i Vinger kommune, og slik gikk det til at han ikke fikk beholde plassen i kommunestyret i Kongsvinger, som jo var egen kommune, sier Ovlien.
– Det var ei spennende tid der det skjedde veldig mye, ikke minst var det mye politisk dramatikk. Jeg forsøker å sette temaet inn i et historisk perspektiv, og samtidig fortelle litt om metoder og kildebruk, ikke minst hvordan en kan bruke nettet til å grave i historien, sier Ovlien.
Vil du vite mer om Waldemar Carlsens mangfoldige livsvei, så er Aamodtgården i Kongsvinger stedet i kveld, klokka seks. Historielaget er arrangør, og foredraget er gratis og åpent for alle.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: