Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Seks kjente svensker søker sine aner. Ny serie på svensk TV.

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 03/24/2009

De medverkande i programserien är fr.v. Helena Bergström, Susanne Osten, Thomas Bodström,

Charlotte Perrelli, Magnus Härenstam och Malin Berghagen.

Sex kända svenskar söker sina rötter

SVT skriver dette om serien som starter i kveld:

Helena Bergström, Thomas Bodström, Malin Berghagen, Suzanne Osten, Magnus Härenstam och Charlotte Perrelli har funderat över sina rötter och fascinerats av myterna om några personer i sin släkthistoria: Mördare, björnjägare, oäkta barn och adelsmän. Många överraskningar väntar de sex som medverkar i SVT:s nya serie «Vem tror du att du är?».

Frågan om vem man är och var man kommer ifrån fascinerar oss alla. Släktforskning har blivit en folkrörelse i Sverige. Det finns 170 registrerade föreningar runt om i landet och cirka 200 000 svenskar är släktforskare i mer eller mindre hög grad.

Medan man söker efter det rent privata får man på köpet ett par sekels historia. Man behöver inte leta särskilt långt tillbaka innan man hittar hur kvinnorna fick ge upp yrkeskarriärer så fort de gifte sig, «oäkta barn» auktionerades ut och vardagssjukdomar slutade med döden i var och varannan familj.

Huvudpersonerna i «Vem tror du att du är?» får hjälp av etablerade släktforskare när de ger sig ut på sina upptäcktsresor i det förflutna. Alla har valt olika utgångspunkter.

* Helena Bergström är född inom en skådespelarsläkt. Pappa var regissör, mamma och morfar var skådespelare. Vägen var kanske utstakad? Men Helena dras också till starka kvinnoöden och har gjort många sådana kvinnoroller, senast Selma Lagerlöf i SVT. Nu ger hon sig ut på en resa i sin egen släkthistoria i förhoppningen att hitta de starka kvinnor som kanske varit med och format henne.

* Thomas Bodström, före detta justitieminister, dessutom advokat, fotbollsspelare, ordförande i justitieutskottet, socialdemokratisk förgrundsgestalt, fyrabarnspappa och deckareförfattare. Vad är det i hans egen historia som har format honom? Och vem var «Björnjägaren»? Thomas Bodström ger sig ut på en resa i tid och rum runtom i Sverige för att söka sanningen om sin morfars bror.

* Malin Berghagen, skådespelerska, sångerska, programledare, yogalärare och andlig sökare. Vem är hon egentligen? Malin tar hjälp av mamma och pappa, släktforskare och kyrkoböcker för att söka djupare efter sina artistiska rötter och hamnar både på Operan och Dramaten samt i USA.

* Suzanne Osten, regissör och skapare av Unga Klara på Stadsteatern i Stockholm har ägnat mycket av sitt konstnärliga sökande åt att förstå barnet och sin egen plats i världen. Hon har gjort teater och film om sin mamma men här söker hon efter sin pappa, en tysk flykting under andra världskriget, som försvann ur hennes liv när hon var fyra år.

* Magnus Härenstam har i början av sitt program en tydlig önskan om att spåra sin humoristiska ådra i vad han beskriver som en släkt full av träbockar och tråkmånsar. Det måste finnas någon komiker eller clown någonstans? Och hur är det med ryktena om att någon kvinna i släkten begick ett felsteg och fick barn med en adelsman?

* Charlotte Perrellis rötter ryms inom en triangel av Hovmantorp, Nöbbele (Där moderns ursprung Kåramålatorp ligger) och Ljuder (känd som bygden varifrån personerna i Vilhelm Mobergs romansvit utvandrade). Det är ungefär en mil mellan dessa orter. Livet där har varit fattigt och strävsamt och ibland mycket tragiskt. Steget är långt från det jordnära livet i Småland till det glamorösa som Charlotte Perrelli lever idag

Vår svenska offentlighetsprincip gör det lätt att bedriva privat släktforskning. Villkoren är helt annorlunda i de andra EU-länderna exempelvis Tyskland och Storbritannien. Det är från det senare som programidén kommer. «Who do You Think You are», producerat av Wall to Wall, har sänts på BBC sedan 2004 och är en stor tittarsuccé.

Projektledare för «Vem tror du att du är» är Barbro Hård. För programresearch står Lars-Olof Lampers. Medverkar i programmet gör också släktforskaren Ted Rosvall från Sveriges Släktforskarförbund.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: