Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Gamla boplatser i Eda socken har inventerats

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 03/19/2009

Avisen Arvika Nyheter skriver 18.03 2009 om at et nytt hefte i serien «Gamla boplatser i Eda Socken» har blitt ferdig. Det er en gledelig nyhet for oss som forsker på Eda kommune. Det heftet må jeg se etter og få lånt snarest mulig. Jeg kopierer inn artikkelen under her som er skrevet av Emmelie Orebjörk.

Sedan cirka 30 år tillbaka har Eda hembygdsförening utgivit fem delar av Gamla boplatser i Eda socken. Sammanställningarna baseras på historik, fakta och uttalanden om gamla boplatser och släkten.

– Människor som vill släktforska kan börja här, säger Hjördis Ivarsson, en av författarna.
En femtedel av Gamla boplatser i Eda socken har efter en längre tids väntan kommit ut. Hjördis Ivarsson, boende i Charlottenberg, har varit med och ansvarat för ”torpinventeringarna” sedan början av 80-talet.
Tillsammans med Erik Dahlberg har de under tre års tid, med visst uppehåll, samlat in material, forskat och pratat med människor som har intresse för, eller anknytning till Eda, för att sedan kunna sammanställa allting skriftligt. Den femte delen berör Morast och Västergården. Innehållet beskriver detaljerat hur människor levde och bodde, vad de jobbade med, vilka de äktade och till och med hur de såg ut.
Tack vare kompisen
– Jag hade en kompis denna gång, annars skulle det nog inte ha blivit gjort, säger Hjördis Ivarsson och syftar på medarbetaren Erik Dahlberg som är med som författare för första gången.
– Vi har haft det jätteroligt tillsammans! Erik Dahlberg har själv sina rötter i både Västergården och Morast och hade därför en ambition att
medverka i dokumentationen av bygden.
– Dagen den trycktes hade jag en känsla av att han var väldigt lycklig över att vi hade lyckats genomföra projektet, säger Hjördis Ivarsson.
Osäkert om del sex
Kultur- och fritidsnämnden i Eda har hjälpt till att trycka materialet som finns på hembygdsgården i Eda och på kommunens bibliotek.
Än finns det några odokumenterade områden kvar i Eda socken, men Hjördis Ivarsson vet inte om en eventuell del sex finns att vänta på.
– Jag börjar bli upp till åren och orken tryter. Nu får vi ta igen oss lite, säger hon och skrattar.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: