Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Osvald Jansson

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 07/14/2008

Osvald Jansson ble født den 10 mar 1922 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.  Osvald er Nils og Magnas fjerde barn. Da han var liten, ville han være med og gå på ski. Han hadde ikke fått noen ski ennå, men løp bak, og bortmed de andre ungene som gikk på ski. Da han ble større, hoppet han på ski i Sleppa. En gang hoppet han «gjennom» skiene. De gikk i stykker.
Da Osvald var liten, lå han og Bengt i samme seng. Bengt hadde Epilepsi. Anfallene kom som regel om kvelden. Da ble Osvald redd. Han viste ikke hva det var om og gjøre med Bengt.
Osvald og Lilla fikk en melkeflaske hver i Sø-Setra, før de gikk på skolen om morgenen. Osvald husker at guttene ikke fikk lov til og spille kort med jentene. Men Svea fikk de lov til og spille med. Hun var yngst av jentene, og trolig «Gullungen» til Nils.

Arbeid:
Osvald likte og jobbe da han var guttunge. Han klatret ut gjennom kammersvinduet, og løp ned til Sø-Setra for og jobbe. En gang mens han ennå gikk på skolen, fikk han 10 kr i lønn av Olaf i Sø-Setra. Han ble så glad
at han danset rundt på tunet.
Han jobbet også for Albert i Nord-Setra. For 11 dager fikk han 5 kr og 50 øre. Han hadde kost og losji på begge stedene. Faren Nils Jansson likte ikke at han jobbet for andre. Han skulle heller dra frem ved fra Sætershaget, til Bjørkeli og gjøre annett forefallende arbeide. Men det var jo mer morsomt og jobbe for andre, og få betalt. Dette var før han ble konfirmert. Nils ville også at ungene skulle jobbe, og ikke leke.
Osvald var en av flere slektninger som var med og «slo pokkstein» på Ingelsrud låven. Det var Laurits som satte opp låven. Den siste jobben Osvald gjorde før han dro til Eggedal, var og være med Laurits og sette opp
en låve i Pramhussetra.

Egedal:
I slutten av 1940 dro han, Ottar Kristiansen (far til Elisabeth Wirøy), og en til for og jobbe på et sagbruk i Eggedal. Ottar jobbet senere som snekker. Der ble de i ca ett år. Han jobbet som bak gutt. Så begynte han og
jobbe for en Bråten. Han hadde mye jord og skog. I 1941 ble han utkalt til Arbeidstjeneste.
Arbeidsgiveren hans søkte om utsettelse, og det fikk han. Senere ble han utkalt igjen. Også denne gang fikk han utsettelse. Folk som jobbet i jord og skogbruk, hadde lettere for og få utsettelse. Det var viktige yrker da.

A/T leiren på Haugsbygd
Men i 1943 måtte han ut. Han kom til Haugsbygd ved Hønefoss. Der skulle han være med og bygge. De ga han jobben som skytebas. Der hadde han aldri hvert med på før. Dette ble jo en form for militærtjeneste. De skulle være inne til et bestemt klokkeslett osv.
Osvald så omtrent ikke noen Tyskere under krigen. Eggedal, og områdene omkring ligger jo litt avsides til. I de 10-12 årene han var i Eggedal, jobbet han med forskjellige ting. Han var bla. på en seter. Så dro han til
Drammen og Oslo. Han kom tilbake til Vestmarka i 1957.

Vestmarka:
Sommeren 1957 jobbet han litt på Sæterssaga. Så ble han med broren Kjell og søskenbarnet Helge Sørli (Sæter) og snekret på Vestmarka Sentralskole. Det var Kåre Stagnes som hadde jobben. Sener har han jobbet som bakgutt på Brustad Bruk, og tilslutt på Sæterssaga.

Midt på 90-tallet klarte han seg ikke lenger hjemme i Bjørkeli, og flyttet til «Søsterhjemmet» på Skotterud. Siden kom han til Sykehjemmet. Osvald døde på Kongsvinger sykehus 24. april 2011. Han ble gravlagt ved Vestmarka kirke 4. mai 2011.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: