Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Sven Hakon Sæther

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 07/06/2008

Sven Hakon var født 21.02 1889 i Sø-Sætra. Ved folketellingen 03.12 1900 bor han hjemme hos foreldrene i Sø-Sætra. Han ble konfirmert i Vestmarka kirke 09.10 1904, og fikk karakter 2 i kristendomskunnskap.Han var i USA tre ganger. Første gang var 18.04  1913. Da dro han sammen med broren Laurits. Kanskje var Sigurd Thorsen med også.  Det forekommer litt motstridende opplysninger om når de dro. Den andre gangen  han dro, var 20/5 1921. Båten het trolig Akutania. Han kom da trolig tilbake i  1927-28. Tredie gang var med Stavangerfjord. Han dro tilbake til Norge fra New  York 23/3 1932. Det er litt usikkert med den datoen. Men han var i alle fall med  i konfirmasjonen til Greta og Via. Han klipte dem til Konfirmasjonen. De fikk  kort hår. Det likte ikke faren Nils.

Sven Hakon var snekker og barberer. Han var med og bygde samvirkelaget på  Vestmarka. Da bodde han hos broren Olaf. Mens han var i USA, hadde han begynt og bli  redd for å bli forgiftet.  Dette ble etter hvert en mani hos ham. Folk måtte smake på maten, før han  spiste. Mens han bodde hos Olaf, beskytte han konen til Olaf, Birgit for og  prøve og forgifte ham. Han flyttet så til Skotterud. Der bodde han i tredje  etasje på Pedersen-gården i Syvernbakken. Der drev han som barberer. Han ble  derfor kalt «Barbis.»

Han skal også ha bygd en «Bungalow» på Skotterud. Hustypen ligner det vi i dag  kaller «Funkis». Hustypen var populær en stund. Bungalowene hadde pyramideformet   tak, og var uten loft. De var i en høyde, og hadde kvadratisk grunnflate, og  hadde gang langs hele framsiden. Den hadde fire
rom, som var delt til med «linjal.»

En av gangene han var i USA, gikk han en hel vinter uten og ha noe å gjøre. (Se historien om Karen). Der  kom han også med i en sekt. De lurte fra ham noen penger. Han mistet også noen  penger i bankkrakket der.

På slutten av 20 tallet flyttet han til Magnor. Han bodde da i et lite rødt hus
som ble kalt «Hulua.» Parkeringsplassen til Coop Marked er der nå. Han bodde i annen  etasje der. Før han hadde Wilhelm Benzin (Bentsen?) bodd der. Senere flyttet Sven  Hakon rett over veien til «Bruksgården.» Der bodde han i loftsetasjen.

Redselen for å bli forgiftet, hadde han resten av livet. På slutten brukte han å stå utenfor bakeriet til Holt for å se om det var mange som kjøpte en type brød. Var det det, gikk han kjøpte den brødtypen. Manien førte til at han også stekte maten på søppelbrett.

Han døde  i 1962., og ble begravet 8. mars, 73 år gammel.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: