Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Via Ilagsmoen (Viola Josifine Jansson)

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 07/03/2008

Via ble født 03.04 1918 i Sø-Sætra. Hun var tvilling med Greta. Da Gretha og Via ble født, jobbet faren Nils på «Harstad Dampsag». Da han kom på arbeid om morgenen, var det en som spurte ham om han var blitt far ennå. «Det hadde kommit twå da jag gikk,» svarte han.
Via er trolig oppkalt etter søsteren til Nils. Hun het Augusta Josefina. Via brevvekslet en stund med sitt søskenbarn i USA. Hun het Helen, og var jevngammel med henne. Hun og Greta gikk opp til deres onkel Laurits for og få oversatt brevene. Han hadde vært i USA. Greta brevvekslet med søsteren Alice.

Arbeid: Via var på «Bruket» (Rambølsbruket på Vestmarka) etter at Greta hadde vært der. Omtrent samtidig (1932 – 1933) var hun på «Nyborg» på Jerpset, Vestmarka. Der var hun i ett og et halvt år. Så var hun på «Høgda på Vestmarka.» Etter det var hun ett og et halvt år på «Jøssegarden» i Vinger. Tilslutt var hun ett år på Ingelsrud Gamlehjem. På midten av 60-talle ga de seg med å ha husdyr på Ilagsmoen. Da begynte hun å arbeide på en Systue på Magnor som het Mingom. Der jobbet hun i mange år.

Den 15.04 1939 ble Via gift med Tor Ilagsmoen. De bodde en stund i et hus på Haldbekken på Skotterud, før de flyttet til Ilag, og overtok llagsmoen. Da Via skulle ha Aud, var Rannveig hos henne og hjalp til med husarbeid osv.

Familien på Ilagsmoen

Tor og Via hadde en sønn, Tom Willy, som døde 16.04 1972, 27 år gammel i en ulykke. Tom Willy var sjømann i 10 år. Rederiet het Ditlev Simonsens Rederi. Han omkomm av skadene han fikk i en eksplosjon om bord på båten han jobbet på. Båten lå i havn. Han tente en fyrstikk for å finne et lokk han hadde mistet. Da skjedde det en kullstøveksplosjon. Han fikk store branskader og sjokk. Han levde til dagen etterpå, og fortalte selv dette. Han hadde bare en måned igjen av tjenestetiden.

Via døde 23.06 2001.

Advertisements

2 kommentar to “Via Ilagsmoen (Viola Josifine Jansson)”

 1. ingjerd Abrahamsen said

  Jeg er på leit etter gamle skipskammerater fra ms Vigan – 1972. Det er nok min kamerat Ilagsmoen det er skrevet om her.
  I så tilfelle er opplysningene ikke riktige.
  Vi hadde vært ute i en tyforn og alle lukene var skalket – vi var til havs og flere timer fra Japan.
  Ilag var en skikkelig pålitelig kar – og han skulle peile vannstanden tidlig om morgen etter ca. kl 0730.
  Jeg så eksplosjonen – ser for meg luken med boltene som for til værs.

  • Hei!
   Takk for din kommentar og rettelse. Er de to siste linjene hvor det står

   «Han tente en fyrstikk for å finne et lokk han hadde mistet. Da skjedde det en kullstøveksplosjon. Han fikk store branskader og sjokk. Han levde til dagen etterpå, og fortalte selv dette. Han hadde bare en måned igjen av tjenestetiden.»

   riktige?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: