Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Bengt Jansson

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 07/03/2008

Bengt ble født den 04.09 1925, og er trolig den siste ungen til Nils og Magna som er født nede i Sø-Sætra. Resten ble født oppe i Bjørkeli. Bengt hadde epilepsi. Som regel fikk han anfallene om kvelden. Osvald og Bengt delte seng. Da anfallene kom, ble Osvald redd. Han viste ikke hva det var som var galt med Bengt.

En gang mellom høsten 1942, og våren 1943 rømte Bengt til Sverige. Årsaken var at han hadde kranglet med sin mor Magna. Han syntes at ikke noe av det hun gjorde var bra nok. Nils ble da sint, og sa att da fikk han klare seg selv. Nils angret senere at han hadd sagt dette til Bengt.  Bengt gikk da til Øverby, og dro senere til Sverige. Om han var i Øverby en dag, eller flere, vet vi ikke.

Bengt var yndlingsungen til Nils. Han kalte han «Bengt Pelle», eller «Bengelo.»
Mens han var i Sverige, besøkte han sin tante, Asterid. Han ble også med i «Polititroppene» i Sverige. Der fikk han militær utdanning. På et bilde av ham ifra 1945 (?), er han Sjersant. Han er den eneste av barna som har gjort militærtjeneste. Noe av årsaken til at de andre ikke avtjente militærtjeneste, er nok at de var svenske statsborgere til de ble myndige. Bengt kom kanskje til Oslo sammen med polititroppene. Vi vet at de marsjerte i Karl Johan i 1945. Om Bengt var med på det, vet jeg ikke.

Da Bengt kom tilbake ifra Sverige, var han trolig en kort tur innom «Bjørkeli,» før han dro til Oslo. Han var en stund forlovet med en dame som het Vera Stangeland. Hvor lenge, vet jeg ikke, men de sendte julekort til Bjørkeli i 1948, 1949, og i 1951. Bengt traff Vera i Oslo. Han ble boende i Oslo resten av livet, og var bare på besøk i Bjørkeli. Vera var også med dit.

Bengt var tyve år da han kom tilbake fra Sverige. I og med at Nils var Svensk Statsborger, så var Bengt det også, til han fylte 22 år. På bilde av ham i Oslo, har han på seg norsk uniform. Kan statsborgerskapet ha hatt noe og si , i og med at han ikke fortsatte i Forsvaret?

Senere i livet ble Bengt en stund nærmest en uteligger. Så ble han vaktmester for Indremisjonens senter for tidligere Alkohollikere i Bergens gata i Oslo. Bengt døde den 09.07 1978.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: