Slektsforskning

Disse sidene handler om min slektsforskning.

Magna Hansdatter Sæter sine aner.

Posted by Bjørn Gunnar Lindalen den 06/08/2008

Magna Hansdatter Sæter ble født den 02.03 1899 i Sø-Sætra (Søndre Stagnessetra)Magna Hansdatter Sæter på Vestmarka. Hun var Hans Nilsen Kulblikneset og Sofie Torsdatter sitt tiende barn. Hun var flink på skolen. De ville at hun skulle bli Skolelærerinne. Men slik ble det jo ikke. Hvorfor hun ikke gikk noen flere skoler, vet vi ikke. Hennes far, Hans Sæter vanket med de større i bygda, så det er ikke sikkert det er økonomiske årsaker. Hennes eneste søster som vokste opp, nemlig Karen, dro til USA 1911. Da ble hun den eneste jenta i Sø-Sætra. Kanskje hun måtte være igjen og hjelpe moren sin, Sofie?

Den 16.02 1918 ble hun gift med Nils Herman Jansson. Jeg har ikke sett noe brudebilde av dem. Magna hadde ganske stor mage da (skulle ha tvillinger), så det er ikke sikkert det ble tatt noe bilde heller.

Magna fikk tomt av broren sin Olaf den 22.04 1924. Siden Nils var svensk statsborger, ble både tomten, og huset stående i Magna sitt navn. Tomten var trolig en del av arveoppgjøret med foreldrene. Magna tok lån i «Den Norske Stats Småbruks – og Boligbank» på 2000 kr i 1925. Dette må jo ha vært til husbyggingen. Den 19.12 1925 satte hun pengene inn i Vinger Sparebank Kongsvinger. Den 22.0I 1926 tok hun ut 1300 kr, og den 10.03, 700 kr.

Nils fikk tømmeret til huset fra den gamle låven i Sø-Sætra. Inngangen har ikke bestandig vært der den er nå. Men i begynnelsen, så var den der. Det var trolig ingen trapp der da. Så ble gangen flyttet til siden av kjøkkenvinduet, ut mot veien. Der den gamle inngangen var, ble det da trappoppgang. Det var meningen å gjøre i orden flere rom oppe i andre etasje, men det ble det aldri noe av. Så ble inngangen slik den er i dag.

Nils og Magna hadde jordkjeller i Sø-Sætra. Brønnen var også i Sø-Sætra i mange år. Den lå midt i mellom de to vegene som går dit ned. Brønnen som er nå, ble trolig gravd en gang mellom 1949 og 1953. (Se kortet.) Det var Nils sin svoger, Werner Blomqvist som tok ut brønnen. Gunnar Lindalen var med og bygde den. De hentet stein i Sørli berget.

Doet sto en gang på nedsiden av Sørli berget. Det sto ikke så lenge der. Senere ble doet flyttet til andre siden av veien. Doet hadde tre seter. To store og ett lite. I andre enden av bygget var det en vedskåle. Der brukte Nils å kaste søppel. Det var vel etter at han hadde sluttet å fyre med ved.

De hadde Gullviver i Bjørkeli. Det er noen gule fine blomster. Jeg husker ikke det norske navnet på dem. Nils sin søter Astrid, var veldig glad i disse blomstene. I et julekort nevner hun dette til Magna. Se bildet.

Nils og Magna fikk disse barna:

A.  Viola Josifine Jansson ble født den 3 apr 1918 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.  Hun døde den 23 jun 2001på Eidskog Alders og Sykehjem, Skotterud, Eidskog, Hedmark, 83 år gammel.

B.  Margrethe Sofie Jansson ble født den 3 apr 1918 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.

C.  Linnea Wilhelmine Jansson ble født den 10 feb 1920 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.

D.  Osvald Jansson ble født den 10 mar 1922 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.

E.  Karin* Hermine Jansson ble født den 24 jul 1923 i Sø-Sætra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark. Hun døde den 30 aug 2004 på Åråsveien Bo- og omsorgssenter, Lillestrøm, Skedsmo, Akershus., 81 år gammel.

F.  Bengt Jansson ble født den 4 sep 1925 i Sø-Sætra, Stagnessetra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark. Han døde den 9 jul 1978 52 år gammel.

G.  Ellen Rannveig* Jansson ble født den 19 mar 1928 i Bjørkli, Sø-Sætra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark.

H.  Svea* Ingeborg Jansson ble født den 5 okt 1930 i Bjørkli, Sø-Sætra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark. Hun døde den 16 jul 1970 på Arvika Lassaret, Arvika, Värmland, Sverige., 39 år gammel.

I.  Walter* Roland Jansson ble født den 22 mar 1935 i Bjørkli, Sø-Sætra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark. Han døde den 13 mar 1989 i Tistedal, Halden, Østfold., Østfold., 53 år gammel.

J.  Kjell* Hilding Jansson ble født den 8 jun 1937 Bjørkli, Sø-Sætra, Vestmarka, Eidskog, Hedmark. Han døde den 4 mar 2008 i Oslo. 70 år gammel.

Magna fødte også en dødfødt unge. Den kom trolig mellom Svea og Walter. Da Nils gikk på arbeidet om morgenen, la han ungen i en skoeske, og tok den med seg. Nils ga den til lærer Nilssen, som var klokker.

Forholdet mellom Nils og Magna var ikke så bra. Hun gikk med planer om og flytte en god stund før hun gjorde det. Hun spurte Osvald og Walter om hva de mente om at hun ville flytte. – «Det skulle du ha gjort for lenge siden», sa Osvald. Men Walter ble sint. Han mente hun skulle være hjemme og lage mat, og stelle huset. Både Walter og Osvald bodde hjemme på denne tiden. Walter flyttet senere til Halden. og Tistedal. Magna flyttet trolig først ned til Sø-Sætra. Så til Inga Sæter, og så til Amund og Greta.

Beth Haugen som var sammen med Kjell på den tiden, så en annonse om stilling som husholderske i en avis. Magna søkte på stillingen hos Braathen, og fikk den. Hun var da 65 år, så dette må ha vært i 1964. Kona til Braathen var syk, og levde ikke så lenge etter at Magna kom. Dette var på Lysaker. Huset var en hvit villa. Ute var det frukttrær. I kjelleren var det fult i vinflasken. Han laget vinen selv. (Eller var det Magna?)

Magna hadde klisterhjerne. Hun var veldig glad i og løse kryssord. Det var hun ekspert i. Men etter hvert orket ikke Magna og bo i huset mer, og flyttet til en leilighet i Sandvika. Der bodde hun i ca fem år. Hun døde den 18.04 1982.


Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: